Syrop z pigwy – niezastąpiony do zimowej herbaty.

Jesień pokazuje swe oblicze w pełnej krasie- dłuższe wieczory, chłodniejsze noce i poranki. Wszystko wokół przypomina nam, że lato się skończyło. Dojrzewająca w tym czasie pigwa jest jednym z moich ulubionych owoców jesienno-zimowych. Syrop z pigwy dodaje słodkości hebratce pitej w czasie jesiennych wieczorów.

Pigwa posiada właściwości lecznicze można ją wykorzystywać podczas przeziębienia ze względu na dużą zawartość witaminy C i B. Dodatkowo pigwa łagodzi podrażnienia i dolegliwości układu pokarmowego.

Ja każdej jesieni przygotowuję sok który dodaję do herbaty.

Potrzebuję do tego

1 kg owoców pigwy

1 kg cukru

Pigwę kroję na ósemki, wykrawam gniazda nasienne.

Następnie kroję w plasterki. Przekładam do słoika warstwa po warstwie zasypując cukrem. Zakręcam słoik i gotowe. Po kilku dniach w słoiku pojawia się pyszny syrop, który dodaję do herbaty zamiast cytryny.

Polecam

DSCF9024

DSCF9036

DSCF9042

3 myśli w temacie “Syrop z pigwy – niezastąpiony do zimowej herbaty.

Dodaj komentarz