Syrop z pigwy – niezastąpiony do zimowej herbaty.

Jesień pokazuje swe oblicze w pełnej krasie- dłuższe wieczory, chłodniejsze noce i poranki. Wszystko wokół przypomina nam, że lato się skończyło. Dojrzewająca w tym czasie pigwa jest jednym z moich ulubionych owoców jesienno-zimowych. Syrop z pigwy dodaje słodkości hebratce pitej w czasie jesiennych wieczorów.

Pigwa posiada właściwości lecznicze można ją wykorzystywać podczas przeziębienia ze względu na dużą zawartość witaminy C i B. Dodatkowo pigwa łagodzi podrażnienia i dolegliwości układu pokarmowego.

Ja każdej jesieni przygotowuję sok który dodaję do herbaty.

Potrzebuję do tego

1 kg owoców pigwy

1 kg cukru

Pigwę kroję na ósemki, wykrawam gniazda nasienne.

Następnie kroję w plasterki. Przekładam do słoika warstwa po warstwie zasypując cukrem. Zakręcam słoik i gotowe. Po kilku dniach w słoiku pojawia się pyszny syrop, który dodaję do herbaty zamiast cytryny.

Polecam

DSCF9024

DSCF9036

DSCF9042

Reklamy

3 thoughts on “Syrop z pigwy – niezastąpiony do zimowej herbaty.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s