Jesień pokazuje swe oblicze w pełnej krasie- dłuższe wieczory, chłodniejsze noce i poranki. Wszystko wokół przypomina nam, że lato się skończyło. Dojrzewająca w tym czasie pigwa jest jednym z moich ulubionych owoców jesienno-zimowych. Syrop z pigwy dodaje słodkości hebratce pitej w czasie jesiennych wieczorów.
Pigwa posiada właściwości lecznicze można ją wykorzystywać podczas przeziębienia ze względu na dużą zawartość witaminy C i B. Dodatkowo pigwa łagodzi podrażnienia i dolegliwości układu pokarmowego.
Ja każdej jesieni przygotowuję sok który dodaję do herbaty.
Potrzebuję do tego
1 kg owoców pigwy
1 kg cukru
Pigwę kroję na ósemki, wykrawam gniazda nasienne.
Następnie kroję w plasterki. Przekładam do słoika warstwa po warstwie zasypując cukrem. Zakręcam słoik i gotowe. Po kilku dniach w słoiku pojawia się pyszny syrop, który dodaję do herbaty zamiast cytryny.
Polecam
Zrobię! Tylko muszę pigwę dostać 😉
PolubieniePolubienie
nie jestem dobra w takich przepisach 😉
PolubieniePolubienie