Lazur, czyli sernik z jagodami

Nazwę wymyślił Ikrowy tata, stwierdził, że ciasto wyglądem przypomina ser pleśniowy. Może i przypomina wyglądem, ale smakiem na pewno nie. Przekonajcie się 

SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki

150 gram masła

1 kg ser do sernikowy (my użyliśmy wiaderkowego)

pół litra jagód

2 budynie waniliowe

łyżka mąki ziemniaczanej

6 jaj

szklanka cukru

WYKONANIE:

Zaczynamy od wygniecenia kruchego ciasta: mieszamy masło 4 zółtka i pół szklanki cukru,wygniatamy energicznie, wykładamy na tortownicę wyłożoną papoierem do pieczenia. Podpiekamy przez 15 minut.

Mieszamy ser, 2 jajka, budynie oraz mąkę ziemniaczaną. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy serowej. Na koniec dodajemy jagody – mieszamy je z masą serową.

Gdy spód wystygnie wylewamy na niego masę serową. Pieczemy w temperaturze 180-200 przez ok. 30-40 minut.

DSCF2352

Reklamy

2 thoughts on “Lazur, czyli sernik z jagodami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s