Szarlotka z migdałami

Jako matka karmiąca za dużego wyboru nie mam, jeśli chodzi o dietę, a szczególnie desery. Szarlotka póki co wielkiego zagrożenia nie budzi, postanowiłam  tylko lekko zmodyfikować jej skład dodając – migdały. 

Składniki:

CIASTO

2 szklanki mąki pszennej

250 gram masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

PIANKA

5 białek

1 szklanka cukru

2 opakowania cukru waniliowego

2 opakowania budyniu  śmietankowego

5 jabłek startych na grubych oczkach

cynamon

Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą część zamrażamy, większą wkładamy do lodówki. Podpiekamy spód ciasta, w wyłożonej papierem do pieczenia formie lekko nakłuwając widelcem ciasto przed wstawieniem do piekarnika. Czas pieczenia ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Na wystudzony spód wykładamy piankę. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodając cukier i 1 cukier waniliowy, budyń .

Na piankę wykładamy STARTE JABŁKA DOPRAWIONE CYNAMONEM I CUKREM WANILIOWYM, a następnie  ścieramy zamrożony drugi kawałek ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 minut.

Polecam!

DSCF0198

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s