Kruche ciasto z owocami leśnymi

Bardzo podobne w przygotowaniu, jak jedno z polecanych przeze mnie ciast. Tym razem wykorzystałam mrożone owoce leśne, które nadały lekko kwaśny smak. Teraz kiedy owoców sezonowych, jak na lekarstwo warto wykorzystywać mrożonki.

Składniki:

CIASTO

2 szklanki mąki pszennej

250 gram masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

PIANKA

5 białek

1 szklanka cukru

opakowanie cukru waniliowego

2 opakowania budyniu  śmietankowego

500 gram owoców leśnych

Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą część zamrażamy, większą wkładamy do lodówki. Podpiekamy spód ciasta, w wyłożonej papierem do pieczenia formie lekko nakłuwając widelcem ciasto przed wstawieniem do piekarnika. Czas pieczenia ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Na wystudzony spód wykładamy piankę. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodając cukry, budyń .

Na piankę wykładamy owoce, a następnie  ścieramy zamrożony drugi kawałek ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 minut.

Polecam!Smacznego

.DSCF0153

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s