Zapiekany ryż z jabłkami

Jabłka jesienią smakują wybornie. Tym razem wykorzystałam je do przepisu prostego, taniego, smacznego. Zapiekanego ryżu z jabłkami. Starsza Ikra „pożerała” 🙂

SKŁADNIKI:

2 szklanki sypkiego ryżu

1 szklanka wody

2 szklanki mleka

3 cukry waniliowe

kostka masła

cynamon

6-7 jabłek

WYKONANIE:

Mieszamy wodę z mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy ryz, która „spija” wodę z mlekiem. Często mieszamy, bo bardzo szybko przywiera.Kiedy ryż jest już ugotowany, a konsystencja gęsta dodajemy 2 cukry waniliowe i  50 gram masła.

Jabłka ścieramy na grubej tarce, dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i cukier waniliowy.

Połowę ugotowanego ryżu rozkładamy w wysmarowanej tłuszczem( masłem, oliwą) formie do zapiekania. Następnie wykładamy jabłka. Trzecią warstwą jest pozostały ryz. Na całości układamy płatki masła.

Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Podajemy na sucho, ze śmietaną, bądź z syropem czekoladowym.

SMACZNEGO!

DSCF9736

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s