Przepis babci na domowe ogórki do zupy.

DSCF8964

Nigdy nie zapomnę smaku zupy ogórkowej mojej babci. Ten smak zawsze będzie mi przypominał najpiękniejsze chwile dzieciństwa. Bardzo się cieszę, że babcia podzieliła się ze mną swoim tajnikiem zanim odeszła. Teraz zawsze gdy pojawia się na stole domowa zupa ogórkowa czuję się tak, jakbym siedziała w babcinej kuchni, jadła przepyszną zupę i czuła troskliwą obecność babci.

Dzisiaj sięgnęłam do swojej spiżarki, by ugotować coś pysznego dla moich domowników. I pomyślałam, że podzielę się z Wami przepisem na ogórki do zupy ogórkowej, bo choć sezon ogórkowy się kończy to możecie skorzystać, by zimą cieszyć się smakiem pysznej domowej zupy ogórkowej.

Przepis na ok. 10 słoików.

2 kg ogórków

świeży koperek – 2 wiązki

główka czosnku

chrzan

pieprz ziarnisty

ziele angielskie

gorczyca

sól

liść z drzewa wiśniowego

Wykonanie:

Ogórki (nie obieramy ze skórki) myjemy i kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Do słoików wrzucamy przyprawy (ząbek czosnku, obrany chrzan, liść z wiśni, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, kilka ziaren gorczycy). Dodajemy ogórki i po 2-3 łyżeczki posiekanego koperku.

Zalewamy wodą z solą, w proporcji 1,5 łyżki soli na 1 litr wody.

Szczelnie zamykamy. Po miesiącu możemy już ugotować zupę ogórkową dodając do wywaru mięsno-warzywnego wykonaną zalewę ogórkową.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s