Kruche ciasto z pianką i malinami.

Chyba ostatni z malinowych postów, bo wszystkie maliny, którymi zostałam obdarowana przez męża  spożytkowane.

Dziś coś do kawki lub jako poobiedni deser.

Składniki:

CIASTO

2 szklanki mąki pszennej

250 gram masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

PIANKA

5 białek

1 szklanka cukru

opakowanie cukru waniliowego

2 opakowania budyniu waniliowego, śmietankowego a nawet czekoladowego (też taką wersję robiłam i była pyszna)

pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

500 gram malin

Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą część zamrażamy, większą wkładamy do lodówki. Podpiekamy spód ciasta, w wyłożonej papierem do pieczenia formie lekko nakłuwając widelcem ciasto przed wstawieniem do piekarnika. Czas pieczenia ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Na wystudzony spód wykładamy piankę. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodając cukry, budyń i olej.

W piankę lekko wbijamy maliny i ścieramy zamrożony drugi kawałek ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 minut.

Możemy podać z gałką lodów, bądź polane syropem czekoladowym.

Do dzieła, póki sezon malinowy jeszcze trwa

.DSCF8951 DSCF8950

Reklamy

One thought on “Kruche ciasto z pianką i malinami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s